Een dossier aanmaken

De vuistregel is om per gebouw met een eigen adres een nieuw dossier aan te maken.

Je mag gratis zo veel dossiers aanmaken als je zelf wilt.

Kies het juiste type dossier en geef het een naam

Het ene gebouw is het andere niet. Kies daarom het juiste type dossier op basis van de hoofdbestemming van je gebouw. Geef het een logische naam om het in je lijst van dossiers gemakkelijk terug te vinden.

Vul je gebouwgegevens aan

Om je verbruiksprofiel correct te bereken, moet je een aantal basisgegevens opgeven.

• Kies het land, geef een postcode in en selecteer vervolgens de juiste gemeente.
  • Je kan optioneel het adres toevoegen.
  • Klik op Volgende.
  • Kies het type woning (voor woningen) of de hoofdbestemming (voor niet-woningen)
  • Duid aan hoeveel gezinsleden er zijn (voor woningen) of omschrijf je dossier met enkele generieke tags (voor niet-woningen).
  • Duid bij centrale verwarming, bijverwarming, sanitair warm water en koken aan welke energiebron je gebruikt.
  • Klik op Volgende.

Selecteer je netaansluitingen

• Duid aan welke netaansluitingen aanwezig zijn in je woning of gebouw.
  • Klik op Volgende.

Tip: Kies voor je elektriciteitsmeter het type meter dat je effectief hebt staan, niet het tarief van je leverancier. Heb je bijvoorbeeld een dag- en nachtteller, maar hanteert je leverancier slechts één tarief, kies dan toch voor Elektriciteit (dag/nacht)

Bijkomende meters

• Hier kan je extra meters selecteren die je zou willen opvolgen.
  • Klik op Voltooien.

Opmerking: Na afloop kan je via de meterkaart in je dossier steeds extra meters aanmaken.

Bijkomende gegevens aanvullen

Zodra je dossier werd aangemaakt kan je bijkomende gegevens over je woning of gebouw aanvullen.

• Ga naar je energiedossier.
  • Klik op het gebouwpictogram  om de eigenschappen van je woning of gebouw weer te geven.
  • Vul de bijkomende gegevens aan.
  • Klik op Bewaren.

Tip: Om je verbruik te vergelijken met gelijkaardige profielen dien je het veld Bruikbare vloeroppervlakte in te vullen.

Eerste stappen na het aanmaken van een dossier

• Na het aanmaken van je dossier kan je onmiddellijk van start gaan met het ingeven van meterstanden. Meestal volstaan slechts enkele meterstanden om je energieprofiel te berekenen. Meer uitleg vind je in het artikel Meterstanden ingeven.
  • Lees het artikel Meters beheren en ontdek welke bijkomende meters je allemaal kan aanmaken.
  • Leer hoe je een dossier kan delen met een dienstverlener.